POZİTİF PSİKOLOJİ
Psikolojinin bir alt dalı olan pozitif psikoloji son zamanlarda oldukça önemli bir hale gelmiştir. Pozitif psikolojiyi anlamamız için öncelikle öznel iyi oluş, yaşam doyumu, psikolojik iyi oluş gibi kavramları bilmemiz gerekmektedir. Öznel iyi oluş bireyin kendi yaşamını değerlendirmesi ve bunun sonucunda yaşamı hakkında edindiği yargıdır. Yaşam doyumu ise öznel iyi oluşun bilişsel boyutunu oluşturmaktadır. Yani bireyin kendi seçimi olan ölçütlere göre yaşamının niteliği hakkında yapmış olduğu genel bir değerlendirmedir. Her birey için yaşam doyumu ne istediği ile neye sahip olduğunu karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkar. Psikolojik iyi oluş ise bireylerin hayatta anlamlı amaçlar sürdürmesi, kişisel gelişimi ve çevresiyle kurduğu iyi ilişkilerle ilgilidir. Psikolojik iyi oluş ilk önce kendini tanıma ve kendini kabul etme ile başlar. Tüm bu kavramların toplamı pozitif psikoloji ile ilgilidir. Pozitif psikoloji bireylerin olumsuz yönlerinden çok olumlu özelliklerine, güçlü yanlarına ve erdemlerine odaklanan bir yaklaşımdır. Pozitif psikolojinin amacı yaşamı değerli ve yaşanmaya değer kılmak, insanların olumlu ve güçlü özelliklerine odaklanıp geliştirmek, yaşam doyumunu, öznel ve psikolojik iyi oluşu geliştirmeye çalışmaktır.
Hayatta her şeyi başarmak zorunda değiliz, herkesle anlaşmak zorunda da değiliz, illaki yapamadıklarımız olacaktır. Herkesin olduğu gibi bizimde olumsuz özelliklerimiz olacaktır. Bu kısacık hayatta olumsuz özelliklerimizi düşünmektense olumlu özelliklerimizi fark edip odaklanmak bize daha iyi gelecektir. Yapamadıklarımızı, başaramadıklarımızı düşünüp üzülmektense başardıklarımızla mutlu olmak yaşam doyumumuzu artıracaktır.
Birçok araştırma sonucunda uzun yaşam ile olumlu duygular arasında ilişki olduğu görülmüştür. Bu yüzden odak noktanızı; güçlü yönlerinize, yapabildiklerinize, başarılarınıza ve size iyi gelen insanlara çevirin...